Спасатели на месте происшествия в городе Турку, Финляндия
 Главният заподозрян в нападението над пешеходци в град Турку във Финландия, 18-годишният гражданин на Мароко Абдеррахман Мехках се опитвал да разбере как да се присъедини към терористичната групировка «Ислямска държава», съобщава на сайта си телерадиокомпанията Yle.
Подозреваемый в нападении на прохожих в Турку и его адвокат в больнице
Жителите на центъра за прием на бежанци в Турку няколко пъти съобщили за заплашителното поведение на младия човек на началството на центъра, се казва в съобщението.
Юнес Абу Якуб и Абдеррахман Мехках.

В центъра мъжът слушал радикални проповеди чрез мобилния си телефон. На един от жителите на центъра той разказал, че е убил човек в Мароко. Мехках прекарвал времето си с петима други мароканци. Сред тях имало хора, които полицията подозирала в съпричастност към терористичния акт в Турку.

По данни на телерадиокомпанияата, в центъра за прием на бежанци Мехках също е споделял, че преди пристигането си във Финландия е пътувал по Европа, в частност продавал е кокаин в Италия.
Поминальные свечи и цветы на Рыночной площади в Турку, Финляндия. 19 августа 2017
Съобщава се, че мъжът не е назовал истинското си име на властите във Финландия. Той се хвалел, че се е представил на властите с измислено име и възраст. Неговото истинско име и възраст не са известни.
Източници на Yle предполагат, че всъщност Мехках е на повече от 20 години, а не на 18, както съобщил по-рано.
В петък в град Турку във Финландия млад човек нападна с нож пешеходци.
Загинаха две жителки на Финландия, родени през 1951 и 1986 год. — едната на място, другата в болницата.
Осем човека — шест жени и двама мъже на възраст от 15 до 67 години — бяха ранени, трима от тях са граждани на Италия, Швеция и Великобритания.
Петима са напуснали болницата в събота.
В събота полицията съобщи, че нападението се разследва като терористичен акт. Полицията във Финландия след атаката остави нивото на опасност в страната на предишното състояние — на второ от възможни четири.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ;