23 Август, Нюз Фронт

В сръбския край Косово и Метохия, около град  Гниляне,  днес полицията на самопривъзгласената » република Косово» е задържала 3 души- рускоезични журналисти от Прибалтика.

 

 

Задържаните са Радион Денисов и съпругата му Вера, граждани на Естония, и Юрий Алексеев от Латвия, съобщи местната телевизия  » Пулс».

За сега причините по задържаните остават неизвестни.

Няколко дни до ареста журналистите снимали православни църкви и манастири, провели беседи с председателят на сръбската общност Драган Николич.

 

Малко преди този случай в Косово не беше допуснат гражданин на Русия и журналист от портала  Православие.ру Петр Давидов, въпреки наличието на всички необходими документи за пресичане на административната граница, включително и шенгенска виза.

Квазидържавата Косово е с безвизов режим за страните членки на ЕС.

Припомняме, че през септември 2016 година нашите колеги от Сръбската редакция на News Front,  Оксана Сазонова ръководител на Сръбската редакция, а също така и операторът Сергей Белоус бяха арестувани по време на снимките на документалния филм за православните  храмове    и за съвместния живот между албанци и сърби на територията на Косово.

След като ръководителят на агенцията ни Константин Книрик оповести за ареста на колегите ни, и случаят получи широко медийно внимание Оксана Сазонова и Сергей Белоус бяха благополучно освободени.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;