От двете страни на Атлантика се провежда спешно разследване върху следното: по какъв начин радикализацията на младите хора е съдействала да извършването на политически актове на насилие, пише Адам Тейлър във външнополитеческия блог на The Washington Post.

В Испания хората се опитват да разберат мотивацията на десетки млади хора, автори на терористичните атаки в Барселона и Камбрилс, а в САЩ полицията изучава биографията на 20-годишния роден в Кентъки Джеймс Филдс-младши, врязал се с автомобил в протестиращите в Шарлотсвил, се казва в статията.

“Ще бъде грешка да се правят твърде близки паралели по тези два инцидента, но приликата между ислямистките терористи и испанските са големи – и белите националисти, такива като Филдс, трябва да се изучат, защото подобна раадикализация се наблюдава по целия свят, пише Телър.

В малкия испански град Риполи, както съобщават журналистите от The Washington Post Суад Мехеннет и Уилям Бут, местната общност само се губи в догадки, как тези деца са успели да вземат участие в атаката, за която отговорност пое ИДИЛ.

Един местен жител, баща на двама мъже, взели участие в терористичните атаки, нарича своя по-голям син “проблемно” дете, биещо се в училище, макар, според него, той повече е бил разтревожен от наркотиците, отколкото от религията, пише авторът на статията.

Биографията на Филдс в Кентъки стана тема за друга статия на журналистите от The Washington Post, и отново бяха открити доказателства за неблагополучие:  борбата с психическите заболявания и многобройните съобщения за това, че Филдс е биел своята майка-инвалид.

Какво свързва тези два инцидента?

“Макар да не съществува “универсален” тип личност, която в резултат да довежда до радикализация, изолираните млади хора са очевидни и чести цели за вербуване от радикалните групировки, които им предлагат елементарно обяснение за проблемите в живота им”, отбелязва авторът.

Както пише изследователят на тероризма Джейсън Берк, привържениците на ИДИЛ и крайно десните в Америка са напълно еднакви по отоншение на “извратеното си чувство на обида”.

“Заплахата от насилие, която произлиза от ИДИЛ и крайно десните групировки в края на краищата ще изчезнат или ще се преобразува в някакъв вид идеология.

Но заплахата, която представляват радикализираните млади хора въобще – и нашите дненшни трудности да предотвратим тяхното превръщане в екстремисти- ето това трябва да ни безпокои в дългосрочен период”, счита Тейлър.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;