Тази седмица Йемен прекрачи в мрачен етап – за този година половин милиона човека се разболяха от холера, почти 2 хиляди от тях умряха.

Това е най-страшното избухване на холера в света в разгара на най-голямата в света хуманитарна криза, пишат директорът на ВОЗ Тедрос Адхан Гебрейзус, изпълнителен директор на Световната продоволствена програма Дейвид Бизли и изпълнителният директор на ЮНИЦЕФ Антъни Лейк в статия за The Independent.

Намирайки се в Йемен, ние разговаряхме с болните, с техните семейства и с медицинските работници, които се грижат за тях, съобщават авторите.

За да се обхванат всички хора, които ги грози опасност, ние работим рамо до рамо – създаваме центрове за спешна помощ, в които  доставяме вода и храна, създаваме санитарни условия и комуникации, обединяваме ресурсите и заедно оказваме спешни услуги, които вероятно ще спасят много хора”, се казва в статията.

Заедно с нашите партньори помагаме да се реконструира жизнено важната инфраструктура, в частност да се възстановят болниците, районните медицински центрове, мрежата за водоснабдяване и санитарните условия, отбелязват авторите.

Доколкото инфраструктурата на страната все още е разрушена, а стотици хиляди хора както и преди са подложени на риск от заразяване с холера, недохранване и постоянно възникващи опасности от конфликт, Йемен се нуждае от спешни инвестиции и от действията на всички, които могат да променят ситуацията”, пишат авторите.

“Когато се срещнахме с йеменските лидери в Адана и в Сана, и двете страни от конфликта – ние ги призовахме да изгради хуманитарно сътрудничество, на работниците от здравеопазването достъп до районите, пострадали от бойните действия”, отбелязват авторите.

Сега призоваваме международната общност и особено тези, които притежават сила и способст да окажат натиск върху двете страни в конфликта, да помогнат да се сложи край на страданията – по пътя на прекратяване на конфликта”, се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ;