Среща в Рияд на сирийски опозиционни групи завърши днес без споразумение за обща стратегия за преговори с режима поради различията по въпроса как трябва да се отнасят към евентуална бъдеща роля на президента Башар Асад, предаде Франс прес, позовавайки се на участник в преговорите.
Вчера подкрепяният от Саудитска Арабия Висш преговорен комитет (ВПК) започна дискусии с представители на два по-умерени лагера — платформите от Кайро и от Москва.
След множество дипломатически провали пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура се опитва да обедини опозицията, за да започне «реални и съществени» мирни преговори в Женева през октомври, отбелязва АФП.
«Представителите на групата от Москва отказаха да приемат всякакъв текст, който споменава исканията на сирийския народ за оттегляне на Башар Асад», заяви Ахмед Рамадан, член на опозицията. Той добави, че «имаше добро разбирателство между ВПК и групата от Кайро, но патовата ситуация с групата от Москва възпрепятства усилията за сформиране на единна делегация за преговори».
Руски военни сили участват в сирийския конфликт от септември 2015 г. на страната на режима в Дамаск, припомня АФП.
Евентуалната бъдеща роля на Башар Асад е постоянна точка на конфликт в преговорите, включително в средите на опозицията. ВПК иска оттеглянето му, но другите два лагера заемат по-мека позиция, отбелязва АФП.
Бунтовниците понесоха значителни поражения след началото на преговорите в Женева през 2016 г., особено падането на Алепо. В резултат режимът не е подложен на такъв натиск да прави отстъпки на масата за преговори, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;