Русия скоро ще даде твърд и ясен отговор на провокациите на Запада, а до края на 2022 г. сърбите ще живеят в една държава, стига правителството в Белград да желае това, пише сръбското електронно издание Srbija Danas, като се позовава на публикация в Srpski Telegraf и на дипломатически източници.
Според изданието руският президент Владимир Путин е препоръчал на президентите на Сърбия, Александър Вучич, и на Република Сръбска, Милорад Додик, да не се поддават на натиска на Запада и да работят за обединението на сърбите в една държава, тъй като правото на самоопределение не може да бъде отказано на сръбския народ, след като беше позволено на албанците в Косово.
Srbija Danas пише, че президентът Путин единствен предлага най-доброто решение за всички сърби и за тяхното право на самоопределение, и цитира мнението на Сергей Железняк, висш представител на партия «Единна Русия», който смята, че «Сърбия е стратегически партньор на Русия и тя крачка по крачка трябва да укрепва своя суверенитет, своята държава и политическа система».
По мнението на руския анализатор Владимир Зотов «натискът на Запада над Сърбия цели да ограничи отношенията с Русия и да не се допусне получаването на статут на руската хуманитарна мисия в Ниш, но това трябва само да мотивира сърбите, тъй като единствено Русия подкрепя решаването на сръбския национален въпрос, ако правителството в Белград желае това».
Сръбският коментатор Драгомир Ангелкович на своя ред смята, че «за американците и англичаните най-удобен е «замръзналият конфликт», тъй като при по-силен натиск Сърбия може радикално да се обърне за подкрепа към Русия», Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;