Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще повдигне въпроса «за иранската агресивност» при разговорите си утре с руския президент Владимир Путин в черноморския курортен град Сочи, съобщи канцеларията му в комюнике, цитирано от Франс прес.
«Ще засегна проблема за Иран, който се опитва да се внедри военно в Сирия», заявил Нетаняху според комюникето.
Това доказва, че агресивността на Иран не е намаляла след ядреното споразумение (сключено с големите световни сили през 2015 г.) — нещо, което се превърна в проблем не само за Израел, а и за всички страни в Близкия изток и света, допълва той.
Нетаняху и Путин ще обсъдят последните събития в района, казаха в неделя от канцеларията на израелския премиер, припомняйки, че двамата лидери са разговаряли многократно в последните години, за да се избягват търкания между израелските и руските военновъздушни сили в Сирия.
От избухването на войната в Сирия през 2011 г. Израел следи най-внимателно развитието на ситуацията в съседната страна, стараейки се да не бъде въвлечен в конфликта, а същевременно да си запази правото на прецизни удар по конвои, предназначени за ливанската организация Хизбула, или по позиции на сирийските правителствени сили.
Израелският посланик в Москва беше привикан през март след удари на израелската авиация по обекти, представени като свързани с Хизбула, която се бие на страната на режима на Башар Асад. Русия, наред с Иран, е един от главните съюзници на режима в Дамаск и през септември 2015 г. започна военна интервенция в подкрепа на правителствените сили, припомня АФП.
При посещението си в Русия Нетаняху ще бъде придружен от шефа на разузнавателната служба «Мосад» Йоси Коен и шефа на Съвета за национална сигурност Меир Бен Шабат, уточни канцеларията му, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;