Китай предупреди в сряда, че новите санкции на САЩ, насочени към китайските фирми, свързани със Северна Корея, „няма да помогнат» за сътрудничеството с Пекин в кризата на Корейския полуостров, предава AFP.
Министерството на финансите на САЩ предприеударни мерки срещу китайски и руски граждани и компании във вторник, обвинявайки ги в подкрепа на ядрената програма на Северна Корея и в опит да избегнат санкциите на Вашингтон.
Мерките бяха наложени, след президентът Доналд Тръмп призова Пекин да направи повече, за да убеди своя съюзник Северна Корея да изостави ядрените си амбиции.
„Действята на САЩ няма да помогнат за разрешаването на проблема, както и за взаимното доверие и сътрудничество с Китай», заяви говорителката на външното министерство на азиатската страна.
„Настояваме американската страна да прекрати това нарушение и да го коригира», допълни представителят на Пекин.
В същото време тя заяви, че „извънредно напрегнатата» ситуация на Корейския полуостров „показва известни признаци за отслабване» благодарение на съгласуваните усилия на различни страни, въпреки че „остава изключително сложна и чувствителна».
Коментарите на Пекин идват на фона на изявление, с което държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън даде сигнал, че преговорите със Северна Корея вероятно ще са възможни „в близко бъдеще», Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;