Германският министър на външните работи Зигмар Габриел и германският министър на правосъдието Хайко Маас призоваха днес за засилен контрол на джамиите, които разпространяват «пропагандата» на турския президент, съобщава АФП, като отбелязва, че това е последният епизод на кризата в германо-турските отношения, която се задълбочава от месеци.
Преди това Зигмар Габриел обвини привърженици на Ердоган, че отправят заплахи срещу съпругата му.
Ние трябва да внимаваме за това мюсюлманските общности в Германия да не попаднат под влиянието на президента Ердоган, посочват двамата германски министри в статия в сп.»Шпигел».
В никакъв случай не можем да толерираме паралелни общества или дори контраобщества, отбелязват Зигмар Габриел и Хайко Маас. Ние не трябва също да подценяваме опасностите, които произтичат от държавните организации на Ердоган в Германия, изтъкват двамата министри социалдемократи. Те искат също Германия да защити хората, които се обявяват срещу пропагандата на Ердоган.
Този призив е отправен, след като Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за нито една от трите големи партии на парламентарните избори на 24 септември, а именно — Християндемократическия съюз, Германската социалдемократическа партия и Зелените, определяйки ги като «врагове» на Турция.
В Германия живее най-многобройната турска диаспора в света, наброяваща 3 милиона души. Техните джамии или религиозни общности са управлявани пряко от турската Дирекция по религиозните въпроси чрез нейната организация DITIB, която изпраща имами в Германия.
Особено след опита за преврат в Турция през юли 2015 г. турски сдружения бяха обвинени, че разпространяват все по-агресивната политика на Ердоган спрямо германските лидери.
Афера за шпионаж от имам от DITIB тласна Берлин да възприеме твърд тон.
Германският външен министър обвини освен това привърженици на Ердоган, че са заплашвали неговата съпруга, защото са се почувствали насърчени от нападките на турския лидер.
Ердоган засили в последно време нападките по адрес на германски отговорни представители, включително директно срещу Зигмар Габриел, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;