Американските федерални прокурори подготвят нови мерки спрямо китайски фирми с цел натиск върху Китай, за да предприеме страната по-действени стъпки по ядрената програма на КНДР, пише Wall Street Journal,
позовавайки се на източници, започнати със ситуацията.
Офисът на прокурора през май е получил заповед за замразяване средствата на китайски компании, преминаващи през китайски банки, твърдейки, че фирмите са участвали във финансирането на севернокорейската ядрена програма, уточнява изданието.
Сега прокуратурата ще предприеме по-сериозни стъпки — ще се стигне дори до конфискуване на средства.
Вестникът съобщава, че заповедта се отнася до компанията Dandong Zhicheng, която, както се допуска, е купувала от Северна Корея въглища, а също и до още четири фирми, които по-ранно са закупили въглища с долари.
Осем американски банки са участвали в тези операции.
Прокуратурата на САЩ планира да изземе активите на китайските фирми, които, вероятно, помагат за доставянето на пари в КНДР.
 Както отбелязва изданието, заповедта за замразяване на активите — това е междинен етап.
По-нататък прокуратурата трябва да заведе официално дело, за да се изземат средствата.
По данни на източници, очаква се, че прокуратурата в близките дни ще предприеме по-нататъшни действия по отношение още на няколко компании, базиращи се в град Дандун недалеко от границата с КНДР.

Съветът за сигурност на ООН на 5 август единодушно прие резолюция, ожесточаваща санкциите срещу Северна Корея.

Документът предполага забрана за импорт, в частност желязо, желязна руда, олово, въглища и морски продукти. Ще бъдат замразени сметките на Банката за външна търговия на КНДР, а севернокорейските кораби, нарушаващи резолюцията на ООН, ще имат забрана да влизат в пристанищата на всички държави.

Мерките ще засегнат лица, свързани с ракетната и ядрената програми на Пхенян.

На 5 септември Китай спря фактическия прием на редица стоки от КНДР, които попадат в ограничителните мерки в рамките на резолюцията 2371 на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявлението на министерството на търговията на КНР.

Официално забраната за импорт на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти от Северна Корея влиза в сила на 15 август.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;