Афганистан може да се превърне в ново гробище за САЩ, ако те не изтеглят скоро военните си оттам. Това предупреждение отправиха талибаните в отговор на речта на американския президент Доналд Тръмп, който представи стратегията на Вашингтон за Афганистан, предаде Франс прес.
«Ако САЩ не изтеглят своите войски от Афганистан, страната скоро ще се превърне в ново гробище за тази суперсила на 21 век. Американските лидери трябва да разберат това», се казва в изявление талибаните.
По-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че стратегията на Тръмп за Афганистан е неясна и остаряла и че в речта на Тръмп не е имало нищо ново.
Тръмп каза, че първоначалният му инстинкт му казвал да нареди изтегляне от Афганистан, но после допълни, че прибързано изтегляне от Афганистан ще създаде вакуум, от който ще се възползват терористи като Ал Каида и Ислямска държава. Тръмп не спомена конкретни цифри относно американското присъствие в Афганистан. Американският министър на отбраната Джеймс Матис обаче каза, че американските военни в Афганистан ще бъда посилени. Според високопоставени представители на Белия дом Тръмп е разрешил на Пентагона да разположи до 3900 допълнителни военни в Афганистан, БТА

Тагове: ; ; ;