САЩ са готови да подкрепят мирни преговори между правителството на Афганистан и движението на талибаните без предварителни условия. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, разпространено след като президентът Доналд Тръмп обяви нова стратегия за Афганистан, предаде ТАСС.
Ние сме готови да подкрепим преговори за мир между афганистанското правителство и движението на талибаните без каквито и да било предварителни условия. Очакваме международната общност, на първо място съседите на Афганистан, да се присъединят към нас в подкрепата на този мирен процес, подчерта Тилърсън.
Според него новата стратегия на Вашингтон се различава коренно от предишния подход, който бе основан на «изкуствено създадени крайни срокове» за изпълнение на определени задачи.
Преди Тръмп да представи новата стратегия за Афганистан и региона, държавният секретар Рекс Тилърсън проведе телефонни разговори с министрите на външните работи на Афганистан и Индия, както и с премиера на Пакистан, БТА

Тагове: ; ;