Президентът на Украйна Перо Порошеко се похвали във Фейсбук с модернизирания танк Т-72. Военният експерт Игор Коротченко в ефира на радио Sputnik отбеляза, че последните разработки на украинската военна техника се осъществяват на базата на стари образци на СССР.

Бойният танк Т-72А стана още по-защитен и ефективен, заяви Порошенко.

При модернизацията на машината, според него, Киевският бронетанков завод е отчел опита при бойните действия в източната част на страната.

 

Порошенко съобщи също, че, благодарение на това в държавния бюджет за 2017 година на въоръжение ще постъпят танковете “Оплот” (създаден на базата на Т-80 на СССР).

“Украинската армия става с всеки ден все по-силна”, заключи Порошенко.

Към постовете на президента на Украйна е сложено видео с модернизирания танк.

По-рано държавният концерт «Укроборонпром» събощи, че влизащия в неговия състав Киевски бронетанков завод е разработил нов модернизиран боен танк Т-72АС.

Ето какво казва по повода военният експерт Игор Коротченко:

“Възникват, както виждаме, удивителни ситуации, когато старият съветски танк с 40-годишна давност изведнъж се оказва шедьовър, оказва се постижение на украинската отбранителна промишленост.

Ако елементите на лекото боядисване могат да се нарекат “Революционен пробив” на въоръжените сили на Украйна, то могат да им се пожелаят още по-големи успехи”, каза Коротченко.

Според него, украинската отбранителна промишленост и липсата на кооперативни връзки с Русия деградира – 25 година Украйна само разпродава съветското военно наследство.

“Имаше три грамадни военни окръзи: Киевски, Прикарпатски и Одески. Там имаше грамадни складове с оръжие, предназначени за разполагането на нови общовойскови и танкови армии в случай на война с НАТО.

Изминаха 25 години, а Украйна разпродаде всичко, дори е някъде сред 10-те водещи експортьори на въоръжение.

Но днес, когато всичко вече е разпродадено, собствената промишленост не работи, кооперативните връзки са скъсани, те не са в състояние да сътворят нищо.

Например, последните доставки на украински БТР в Ирак.

Ирак ги върна, защото бронята им се разпука.

Такъв скандал около украинските танкове “Оплот”, не можете да си представите.

Съветското наследство беше колосално за Украйна.

Уви, него вече го няма. Има само разпродажба и сътворяване на ментета.

Украйна тотално деградира”, счита военният експер.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;