Не толкова отдавна полицията в Италия арестува в Болоня гражданин на Италия от украински произход, заподозрян за убийството на италианския фотограф Андреа Рокели и руския преводач Андрей Миронов, а също за раняването на френския фоторепортер Уилям Роглон на 24 май 2014 година около Славянск.

По време на следствието е установено, че отговорността за това носи гражданин на Италия от украински произход, който в края на 2013 година се връща в Украйна и участва в сблъсъците на Майдана в Киев.

Скоро след това той влиза в редиците на т.нар. «доброволни батальони», формирани в състава на Националната гвардия и пряко подчинени на МВР на Украйна. На 24 май 2014 година стрелбата от огнестрелно оръжие и гранатомет по тримата фотокореспонденти започва около планината Карачун недалеко от град Славянск.

Отбелязваме, че украинските власти считат, че гибелта на гражданина на Италия Рокели и неговия руски преводач Миронов се е случила след артилерийски обстрел от страна на т.нар. «руско-терористични войски».

Главният аргумент, според тях, е това, че въоръжението на батальона, носещ името Кулицки, където служи Маркив, през 2014 година уж не е било от миномети, от които се е водила стрелбата.

«Подчертаваме, че Виталий Маркив и бойците от нашия батальон физически няма как да са били съпричастни към гибелта на горепосочените лица, защото на 24 май 2014 година нашият батальон няма на въоръжение нито един миномет. Но проруските бойци в същото време активно използват срещу украинските военни и мирното население това оръжие», заявяват украинските терористи.

 

Ок, но тук се забелязва проблем.

Т.нар. «батальон с оперативно назначение на името на генерал Сергей Кулчицки» през 2014 г. в планината Карачун ИМА миномети.

В профилите в социалните мрежи на военните от тази част — Александър Гнатюк и Назар Москал, може да се види, първо — че те действително са били разположени в планината Карачун, второ — батальонът е разполагал с миномети. На една от снимките на същите военнослужещи може да се види артилерийско оръдие, намиращо се добре оборудваната вече позиция.

Това опровергава тезата, бе украинският батальон не е имал в този момент артилерийско въоръжение. А ако отчетем факта, че снимките биха могли да са публикувани по-късно, версията за съпричастността на военнослужещите към гибелта на италианския журналист си остава напълно актуална.

Дори без значение на дежурните обвинения за това към «сепаратистите и руско-терористичните войски».

Превод: News Front

Rusvesna.su

Тагове: ; ; ; ; ;