Кореспондентът на El Pais беше в мароканското градче, където са се родили четирима от предполагаемите джихадисти, съпричастни към неотдавнашния терористичен акт в Барселона и Кимблис. Градът се нарича Мрирт, в него живеят 30 хиляди жители, съобщава журналистът Франсиско Перехил.

Пристигайки в Мрирт, журналистът “попитал къде живят роднините на 22-годишния Юнес Абуакуб, който според основната версия на следствието е шофирал микробуса, врязал се в хората на улица Рамбла.

Посетител в един бар му казал, че роднините му живуят в района на Таджауйт. И викал полицията.

Когато журналистът пристигнал до мястото, петима полицаи го чакали зад ъгъла. Точно те решавали, да се разреши или не интервюто с роднините”.

В резултат един от полицаите заявил на журналиста:

”Моля, разкажете на вашите читатели, че този регион абсолютно не е засегнат от заразата, хората тук са добри. А това е било изключение, тук ние никога нищо подобно не сме виждали”.

“Роднините и приятелите на терористите повторят същия сценарий: 80-годишният Акбуш Абуякуб, дядо на предполагаемия терорист, моли прошка за случилото се и казва, че престъплението, което е било извършено, няма нищо общо с мароканската култура и традиции.

Всикчи уверяват, че Юнес е заминал от Мароко в млада възраст. Нито неговите баба и дядо, нито неговите лели не могат точно да кажат кога е заминал той, но считат, че оттогава са изминали години”, се казва в статията.

Дядото казва:

”В едно можем да сме сигурни – моят внук не е учил тук. Той учи в Испания”.

35-годишният Мохамед Абаукуб, живеещ в испанския град Рипола, познавал и четиримата терористи, които са родени в Мрирт. Той не уточнява роднина ли е с тези Абуякуб или просто е с еднаква фамилия.

“Това бяха много спокойни хора. Всички те четиримата говореха испански и каталунски. Никога в нищо не съм ги подозирал. Нито в Рипола, нито тук”, казва той.

Мохамед е сигурен:”Считам, че тях ги е уговорил имамът на Рипола Абдулбаки ас-Сатти”.

Журналистът посетил и селището Агбала, на 100 км от Мрирт, където е роден Муса Укабир – един от джихадистите, ликвидирани от полицията в Камбрилс.

“Ислямистите използват непълнолетни за своите цели, казва Насер Буяднома, местен жител. – Муса Укабир беше непълнолетен, на 17 години. Какво може да знае за света такова малко момче? На тези деца им е празно в главите, а ИДИЛ запълва тази празнота”.

Друг местен, живеещ във Франция, Бас Удсахия заяви: “Това момче е идвало тук преди четири години, в селото почти не го познават”.

Журналистът отбелязва:

”Болшинството от тези, които с успели да се измъкнат от нищетата в Акбала, се чувстват добре в Испания, “и никой не иска ислямът да бъде бъркан с тероризма. Всеки, който убива безразборно – не е мюсюлманин”, казва Удсахия.

В тази връза авторът припомня: “МВнР на Марото всеки месец разобличава поне една клетка, свързана с ИДИЛ”

 

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://politica.elpais.com/politica/2017/08/20/actualidad/1503251931_200968.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;