Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Архивное фото
По-рано Тръмп заяви, че пълномощията на американските военни в Афганистан ще бъдат разширени за борба с терористите в тази страна.
Той заяви също, че САЩ повече няма да съобщават броя на своите войски, заети с операциите срещу терористите, а и въобще за своите планове.
Освен това, Тръмп заяви, че последствията от вероятното бързо извеждане на войските на САЩ от Афганистан са неприемливи.
«Очевидно е едно: намесата във вътрешните работи на други държави и с помощта на «мека сила», а и с «помощта на военна сила ще бъде разширявана от американците», заяви Ивашов.
Той отбеляза, че се забелязва «непоследователност при Тръмп, когато беше кандидат за президент и становищата му като президент на САЩ — още в първите му дни на държавен глава».
«Т.е. може да се твърди, че Тръмп няма политическа стратегия по отношение пребиваването на американски войски зад граница. Той призоваваше в миналото американците да не се намесват във вътрешните работи на други страни и да не вмъкват във вътрешните проблеми на други страни своите въоръжени сили.
Сега той казва, че САЩ ще разширяват пълномощията на своите войски зад граница, няма да съобщават броя на тези войски и силите за специални операции. Затова е трудно да се разбере, какво иска господин Тръмп», каза експертът.
Според Ивашов, за това си изявление президентът на САЩ е бил «принуден или от неговите опоненти и в резултат на ниския му рейтинг, или това е било решението му още в предизборната кампания».
«Т.е. говори едно, а върши друго.
Това, което можем да очакваме, вече е очевидно — разширяване на намесата на САЩ във вътрешните работи на други страни.
Това вече го чувстваме и ще го почувстваме още повече в Русия: натискът и вътрешната интрига с американско участие на руска територия само ще се разширява», заключи президентът на Академията по геополитически проблеми.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;