Членовете на Руската православна общност в Малта подадоха молба за изграждането на първата православна църква на острова, но се сблъскаха с възраженията от страна на местните жители, съобщава  Times of Malta.

По данни на изданието, общността на Руската православна църква на острова наброява около 200 човека, но в дадения момент няма собствена църква.

Не всички жители на Капари, където се планира да се построи храма, приветстват изграждането на църквата в традиционния руски православен стил, , пише изданието.

Според тях, църквата може да стане неподобаваща за общността строеж, а също да създаде трудности за местното паркиране.

«Тази сграда и дизайна са неблагоприятни за ландшафта на малтийската долина», заявиха от организацията Nature Trust, която е отговорна за охраната на месните защитени зони.

Отбелязва се още, че възмущение предизвиква 26-метровата кула на православната църква, която е «визуално натраплива».

«Такава дейност, изграждане на храм, би съдействала за увеличаване на трафика, за световото и шумово замърсяване, значително би попречила на екологията на района и би нарушила безметежната и естествена атмосфера на защитената зона», добавят от организацията.

Освен това, в консултативния комитет по проекта заявиха още, че приветстват «промяната на архитектурата и контекста на храна в полза на местната инфраструктура, но не изключват наличието на основни признаци на различия в Руската православна църква.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;