Сърбия изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. В сградата в момента няма нито един служител, предаде БГНЕС. Дипломатическият персонал е извикан на консултации в Белград, разкриха македонските власти, получили специална нота по въпроса. От външното министерство в Скопие обаче уточняват, че «не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия».

За защитата на сигурността на посолството се предприемат всички необходими мерки, казват още от македонското МВнР. Сръбският посланик в Скопие Душанка Дивяк-Томич е препоръчала на журналисти в родината си да попитат външното министерство в Белград за причините за изтеглянето. Очаква се по-късно днес сръбският външен министър Ивица Дачич да съобщи причините за изтеглянето на дипломатите от Скопие.

Това е поредна ескалация на напрежението между двете съседни на България страни в последните месеци. В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, в който сръбски дипломати и държавни служители бяха обвинени, че работят за задържането на Македония в сферата на влияние на Русия.

Сред споменаваните имена в доклада е служителя на сръбските спецслужби Горан Живайлевич. Той беше забелязан сред нахлулите в македонския парламент на 27 април, когато местни националисти нанесоха побой на някои депутати, сред които и на днешния премиер Зоран Заев.

Македонските служби свързват Русия и Сърбия с пораждането на напрежението тогава. Скандалът между Скопие и Белград се разрастна, след като миналия месец сръбският външен министър Ивица Дачич нарече «грешка» признаването на Република Македония с това й име по време на визитата му в Атина. Гърция води спор с Македония относно името на страната заради което в международни документи официалното название на западната ни съседка е Бивша Югославска Република Македония.

Тагове: ; ;