Извънпарламентарният депутат Андрей Деркач помоли да се открие разследване за вероятната намеса на Украйна в президентските избори в САЩ през миналата година, съобщава Politico. Както пише американското издание, Деркач е заявил, че намесата е нанесла сериозна вреда на украинско-американските отношения и че само прозрачно и щателно разследване може да възстанови доверието на стратегическия партньор към Украйна.

 В писмото си от 24 юли до генералния прокурор на Украйна депутатът Андрей Деркач настоява властта да започне разследване спрямо незаконната намеса в изборите за президент на САЩ, която е била организирана от “престъпна група, в чийто състав влиза ръководството на Националното антикорупционно бюро, длъжностни лица от държавни компании, държавни служители, обществени организации, които се контролират от украинската власт и международни компании”.

Обвиненията на Деркач се позовават на съобщения, които са били публикувани в Politico  през януари. В тях се казва, че украинските политици и дипломати вероятно са сътрудничели с националния комитет на Демократическата партия, за да попречат на Доналд Тръмъп и да укрепят позициите на Хилъри Клинтън.

Интересът към тези съобщения се появява отново след поста на президента Тръмп от 25 юли, в който той призовава генералния прокурор на САЩ да разследва “украинските опити да саботират кампанията на Тръмп”.

Както пише изданието, в своето искане към главния прокурор Деркач твърди, че, поради предполагаемата намеса на украински чиновници в президентските избори Украйна е била “представена в очите на САЩ като ненадежден партньор”.

Според него, това е довело до временно замразяване на контактите със САЩ и до намаляване на финансовата помощ на САЩ за Украйна.

“Само прозрачно и щателно разследване на фактите около незаконната намеса на украински длъжностни лица в избирателната кампания на САЩ може да възстанови доверието на стратегическия партньор към Украйна”, отбелязва украинският депутат.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: http://www.politico.eu/article/ukraine-mp-derkach-seeks-probe-of-ukraine-hillary-clinton-ties/

Тагове: ; ; ; ; ;