ВМФ на Русия е в състояние да нанесе удари не само по голяма част от Северна и Западна Европа, но и по всяка точна на земното кълбо, пише The National Interest.

Потвърждение за това са последните изпитания на крилатата ракета с морско базиране Калибър. Както отбелязва американското издание, за Вашингтон това е заплаха, с която САЩ не са се сблъсквали от края на СССР през 1991 година.

 Тези дни Министерството на отбраната на Русия публикува видео с успешния пуск на крилата ракета с морско базиране “Калибър” от атомната подводница “Северодвинск” в Баренцово море, пише The National Interest.

“Това видео потвърждава, че руските ударни подводници могат да атакуват всяка цел на земното кълбо, констатира американското издание. – А нали след края на студената война на това бяха уж способни главно военно-морските сили на западните страни”.

И наистина, ВМФ на Русия е в състояние “да нанесе ракетни удари по голама част от Северна и Западна Европа от своите надводни бойни кораби и неатомни подводници”, продължава изданието.

По такъв начин, Севернаят, Балтийският, Черноморският и Каспийският флотилии са заплаха за обширните територии в Европа и в Близкия Изток.

Вероятно ракетите могат да долетят и до някои страни от Персийския залив”, счита старшият сътрудник от центъра Джеймс Мартин Николай Соков.

Както отбелязва изданието, целият свой потенциал “Калибър” ще демонстрира тогава, когато ги разположат в атомните подводници на Русия.

“Отчитайки скоростта и способноста на руските атмони подводници за скрити действия и присъствие в целия свят, Москва може да използа своите атомни подводници с “Калибър” на борда за нанасянето на удари по цели по всяка точка на земното кълбо, използвайки при това обикновени или – в случай на трета световна война – ядрени бойни глави”, опасява се The National Interest.

Всичко това означава, че САЩ “вече не притежават монопол за нанасянето на далечни прицелни ракетни удари”, пояснява американското издание.

Нещо повече, появата на аткъв вид оръжие, като крилатите ракети “”Калибър”, означава, че сега обектите на територията на САЩ “могат да се окажат под прицела на други велики държави”.

“За Вашингтон това е заплаха, с която САЩ не са се сблъсквали от момента на разпада на СССР през 1991 година”, завършва The National Interest.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/video-proves-russias-attack-submarines-can-attack-any-target-21978

Тагове: ; ; ; ; ; ;