Москва продължава да опитва да убеди Пхенян и Вашингтон да се съгласят да проведат преки преговори, съобщиха руски дипломатически източници, пише вестник „Известия“. Северна Корея настоява, че намаляването на напрежението трябва да започне именно с диалога без посредници между Пхенян и Вашингтон. Същевременно САЩ не желаят да провеждат преки разговорите, „прикривайки се зад отсъствието на демокрация и права на човека в Северна Корея“.
Руските дипломати подчертаха, че Москва заедно с редица други държави, опитващи се да посредничат за мирно разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров (например Китай) продължават да опитват да убедят страните да седнат на преговорната маса. Но с всеки изминал ден надеждата за това намалява. Източниците на изданието изразяват притеснение, че Вашингтон може да избере силовия сценарий за разрешаването на конфликта.
„Подобно на останалите участници в Съвета за сигурност, ние отдавна се опитваме да организираме преки преговори между американците и севернокорейците. Пхенян настоява за диалог без посредници“, подчерта източник от руските дипломатически кръгове. Той допълни: „Едните продължават с ядрените изпитания, а другите са се вкопчили в отсъствието на демокрация и права на човека“, Фокус

Тагове: ; ; ;