Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение за стратегията на Вашингтон за Афганистан след достатъчно обстоен преглед, заяви днес американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Ройтерс.
Матис обаче не каза кога Белият дом може да направи изявление или какво е решението за Афганистан, където сраженията продължават повече от 15 години след нахлуването на САЩ и свалянето на режима на талибаните.
Малко след като Тръмп встъпи в длъжност, неговото правителство започна преглед на американската политика в Афганистан, който прерасна в по-широк преглед на политиката в Южна Азия.
«Много съм доволен, че стратегическият процес беше достатъчно обстоен и не беше обвързан с предварително определена позиция», каза Матис пред репортери на път за Йордания.
«Президентът взе решение. Както каза, той иска да бъде този, който да го обяви пред американския народ», заяви министърът.
Тръмп се срещна със съветниците си по националната сигурност в петък, за да обсъдят различни варианти за стратегията за Афганистан. След заседанието Белият дом заяви, че не е взето решение дали той ще разпореди изпращане на още американски войски в Афганистан.
Президентът обаче заяви вчера в Туитър, че са «взети много решения, включително за Афганистан».
Американски служители казаха, че се очаква Тръмп да обмисли различни варианти — от пълно изтегляне на войските на САЩ от Афганистан до умерено увеличение.
Служител, пожелал анонимност, заяви, че главните президентски съветници по националната сигурност подкрепят изпращане на още между 3000 и 5000 войници, БТА

Тагове: ; ;