Германският министър на външните работи Зигмар Габриел не очаква германското правителство в обозримо бъдеще да промени твърдия си курс спрямо Анкара, предаде ТАСС.
Мисля, че ще бъдем принудени да водим тази нова политика дълго време, а не да очакваме всичко да се промени след няколко седмици, каза Габриел в интервю за ДПА, публикувано днес.
Той отбеляза, че ситуацията, свързана с германските граждани, задържани в Турция не се е променила съществено.
Не си е струвало обаче и да очакваме промяна, добави Габриел.
Той за пореден път посочи, че не смята за възможно продължаването на преговорите между ЕС и Турция за разширяване на митническия съюз.
Не мога да си представя по-нататъшни преговори за митническия съюз, като се има предвид как Турция се държи със задържаните германски граждани, подчерта Габриел.
Зад решетките в Турция в момента се намират германският журналист от в. «Велт» Дениз Юджел, 33-годишната преводачка Мешале Толу и правозащитникът Петер Щойтнер. По данни на германското външно министерство в Турция в момента има общо десет задържани германски граждани, обвинявани в подкрепа за тероризма или в участие в провалилия се миналата година опит за преврат.
Арестите на германските граждани са сред причините за влошаването на отношенията между Берлин и Анкара,БТА

Тагове: ; ; ;