Президентът на Молдова Игор Додон счита, че за влошаването на отношенията между Кишинев и Москва и за ескалацията на напрежението около Приднестровието са заинтересовани определени политически кръгове в САЩ.

Това мнение той изрази в интервю за ТАСС, коментирайки прогонването на група руски дипломати, забраната за влизането в страната на вицепремиера на РФ Дмирий Рогозин и други антируски нападки от страна на правителството на Павел Филип.

«Лидерите на управляващата Демократическа партия на Молдова се опитват да получат подкрепата на САЩ, където има влиятелни политически кръгове, заинтересовани от засилване на конфронтацията с Москва.

Виждаме как те увеличават натиска над президента на САЩ Доналд Тръмп, за да не допуснат конструктивен диалог с Кремъл.

За да се угоди на покровителите на Запада, демократите застават срещу провеждания от мен курс на възстановяване на стратегическото партньорство с Русия.

За целта постоянно извършват демарши срещу Москва», отбеляза Додон.

Според него, рейтингът на партията, влизаща в управляващата проевропейска коалиция, след осем години управление е катастрофално паднал, лидерите се страхуват от загуба на предстоящите през 2018 година парламентарни избори.

По тази причини контролираните от тях СМИ в последно време се опитват да сплашат избирателите с «империалистически планове на имперска Русия».

Додон допълва, че кишиневското правителство, което обвинява Русия в оскръбление, «буквално се дави, когато техните румънски колеги говорят за плановете за ликвидиране на Молдова и нейното обединение със съседна страна».

«От страна на ръководството на Русия например аз никога не съм чувал подобни призиви», отбеляза Додон.

Заедно с това Додон счита, че политици, които не са заинтересовани от възстановяването на сътрудничеството между Молдова и Русия и решаването на приднестровския проблем, има в Москва и Тираспол.

«Това са тези, които паразитират върху разкола в нашата страна, заработвайки при това големи пари», уверен е президентът.

Според него, «активно им помагат колегите им от Румъния, които не са заинтересовани от решаването на приднестровския проблем.

News Front

 

Тагове: ; ; ;