Daily Signal: На украинската армия няма да й помогне американското летално оръжие

Дата на публикуване: 21 08 2017, 13:34


The Daily Signal: Украинской армии не поможет даже американское летальное оружие

На линията на фронта американецът е принуден да констатира недобра действителност, независимо от това, че Украйна притежава втората след Русия армия в Европа (250 хиляди военнослужещи и 8 хиляди резервисти).

По броя военна техника — 2.8 хиляди танкове и 625 системи за залпов огън — Украйна десет пъти превъзхожда европейските страни от НАТО.

Максималният брой танкове са притежание на Франция — 423, а по системите на залпов огън лидер е Германия, 50 бр.

Минималният арсенал — Великобритания има 407 и 42 съответно.

В годините на война в Донбас Киев увеличи военният си бюджет с 43 % — днес той е 6 % от БВП, 6 млрд долара. Но Питърсън счита, че модернизацията на украинския ВПК си движи по неправилен път.

Докато голяма част от арсенала е съставен от остаряло въоръжение от 60-те и 70-те години, Укроборонпром както и преди се ориентира към външните пазари, загрижен за запазването на деветото място на Украйна в света по експорта на въоръжение, по данни за 2015 година.

Панаирните образци на военна техника дават резултатите си — през 2016 година броят на чуждестранните поръчки нарасна с 25 %, което се равнява на 750 млн долара.

Ориентацията на украинския ВПК на външния пазар, според Питърсън, се обяснява с изключително високата корупция, поради която нуждите на армията отиват на заден план.

Всъщност, на вътрешния пазар военните чиновници също успешно слагат ръка.

Например, от 500 млн долара, отделени за миналата година за въоръжение на ВСУ, до Укроборонпром е стигнала само една трета от сумата.

По тази причина работят само половината от мощностите на армията.

В резултат на корупционните приоритети на режима на Порошенко собствената му армия се оказа хвърлена на произвола на съдбата на бойното поле.

Независимо от 3-годишния опит бойни действия в Донбас, войниците от ВСУ и до днес са лишени от военно-полева медицина и електричество, а тяхното тилово обезпечаване е в ръцете само на помощта на доброволци.

Доставката на военна униформа, бронижилетки, храна и вода — всички тези въпроси са прехвърлени от украинската държава на гърба на самите военнослужещи.

Ето затова, както отбелязва Питърсън, ранените украински войници са принудени да се добират до най-близката болница с граждански транспорт и да крадат електричество от местната мрежа, защото нямат генератори.

ВСУ няма дори съвременни карти на местностите и са принудени да използват съветски образци или да плащат от собствения си джоб техническа помощ от страна на студенти.

Последните са разработили приложения за прицел на артилерията по модифицираните дронове.

Разбира се, в такива условия американската военна техника е извънредно нужна на ВСУ и вече активно се използва в боя.

Например, радиолокационите станции за контрабатарейна борба се използва за отбрана на позициите, а дроновете

 

Raven – за целеполагане на минометите по позициите и техниката на ДНР около Мариинка.

Независимо от това, Нолан Питърсън е уверен, че никаква военна помощ няма да спаси украинската армия, докато режимът на Порошенко не си натъпче корема от войната.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;