Президент США Дональд Трамп

Президентът на САЩ Донлад Тръмп в понеделник ще обяви за увеличаването на американския контингент в Афганистан и изпращането в тази страна на допълнително 4 хиляди военнослужещи. Това съобщи в неделя телевизия CBS, 

позовавайки се на свои източници от вашингтонската администрация.

Според наличните данни, Тръмп ще сподели за новата  стратегия на САЩ в Афганистан и Южна Азия, която в частност «настойчиво» подтиква властите в Пакистан да се откажат да предоставят убежище на терористите.

СВS също информира, че Белият дом разглежда възможността от вкарването на Пакистан в списъка на страните-спонсори на тероризма, намаляване обема на помощ за тази ислямска република и нейното изключване от списъка на основните съюзници на САЩ извън НАТО

Администрацията не изключва, че плановете могат да се променят преди президентът да направи обръщение по повода.

Пресслужбата на Пентагана не желае да коментира информацията на телевизията и предложи да се изчака изявлението на главнокомандващия.

В неделя прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Тръмп ще сподели на 21 август за приемането на нова стратегия на САЩ за Афганистан и Южна Азия.

В петък държавният глава проведе заседание със Съвета за национална сигурност в Кеймп Дейвид — извънградска резиденция на американските президенти.

Основна тема беше южноазиатският регион, в частност Афганистан.

По данни на агенция Reuters, главата на Белия дом е получил различни варианти, в това число пълно извеждане на дислоцираните там 8.4 хиляди американски военнослужещи, запазване на контингента, неговото неголямо увеличаване или съкращаване.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ;