Западът се «стреми да установи хегемония» над Близкия Изток, а Сирия и Русия се противопоставят на тези опити.
Това заяви сирийският президент Башар Асад.
Според президента, «принципната позиция, която заема Сирия в защита на националния си суверенитет е причината за избухналата срещу нея война», предаде ТАСС.
«Битката не е приключила, тя продължава, лансираните сега хуманитарни инициативи имат за цел да постигнат това, което не успяха терористите», отбеляза той.
Асад подчерта също, че приятелските на Сирия страни Русия и Иран имат голям принос за успешните действия, които води сирийската армия срещу терористите».
Асад заяви, че «проектът на Запада по отношение на неговата страна се е провалил.
«Благодаря на Русия и Иран за подкрепата в борбата срещу терористите», добави той.
Ситуация в Сирии. Архивное фото
Асад изнесе реч на конгреса на дипломатите в Дамаск, която бе излъчена от сирийската телевизия.
«Ние заплатихме в тази война висока цена, но проектът на Запада в Сирия и в света се провали», заяви Асад.
Според него, проектът се е заключавал в идването на власт в Сирия на «Мюсюлмански братя».
Държавният глава отбеляза, че битката продължава и благодари на Русия, Иран и ливанската «Хизбулла» за подкрепата в борбата с терористите.
«Русия не е спирала да подкрепя Сирийската армия с доставка на всичко необходимо за изпълнение на мисията ни в борбата с тероризма, а по-късно изпрати ВКС за участие пряко в борбата и даде живота на войниците си за сирийската земя», заяви сирийският президент.
Удар Военно-космических сил России по позициям ИГ (запрещенная на территории РФ международная террористическая организация Исламское Государство) в Сирии
«Ние се гордеем с твърдата подкрепа, която ни оказват нашите приятели и братя в борбата с тероризма», завърши Асад.
По-рано заместник главата на МВнР на Русия Сергей Рябков призова САЩ да следват примера на Русия по въпроса за регулирането в Сирия.
През юли главата на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини заяви, че Европейският съюз подкрепя споразуменията между Русия, САЩ и Йордания за създаването на дони за деескалация в Сирия.
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;