Европейските разузнавателни агенции се притесняват, че стотици ислямисти от „Ислямска държава“, се намират в Мароко, където очакват благоприятна възможност за действие, предава The Guardian.
Смята се, че близо 1000 джихадисти, са били върнати в Мароко и Тунис от бойните полета на сриващия се „халифат“. Около 300 от тях, са се върнали в Мароко.

Бивш високопоставен член на крилото за външни операции на „Ислямска държава“ заяви, че има хиляди бойци, които са били разочаровани от групировката или са избягали, заради загубите й. Според него, много от тях, които в момента преживяват с дребни престъпления ще пренесат тежненията си в родните си държави. Той твърди, че близостта на Испания ще им позволи да извършват нападения или да инфилтрират други страни на континента.

 

Във върха на силата й, за „Ислямска държава“, са се сражавали 1,600 мароканци. Смята се, че Северна Африка е благотворна среда за ислямистите, откъдето те могат да нападат Европа и да отмъстят за загубите на „Ислямска държава“.

Бившият водач от „Ислямска държава“ заяви, че е обучавал шестима мароканци, които са напуснали средата си във Франция, за да търсят „смисъл“ под властта на „Ислямска държава“.

„Израсналите на местна почва имаха твърд подход. Тези от Франция бяха нещастни от животите си. Един ми каза, че е продавал наркотици, а друг, че е бил крадец. Те търсеха нещо. И дълбоко вярваха, че не са си у дома във Франция.“, заяви бившият командир от „Ислямска държава“.

Службите за сигурност на европейските държави считат, че стотици марокански бойци на „Ислямска държава“, са избягали в родната си страна през Турция.

Властите в Мароко казаха, че имат силно разбиране за гражданите, които са напуснали страната, за да се бият в Сирия и Ирак, но са се върнали. Близо 90 джихадисти, са задържани в Мароко, след като са се върнали от Ирак и Сирия. Десетки други обаче, са се разпръснали по градовете и селата.

Мароканските власти твърдят, че са предотвратили няколко големи нападения в Казабланка и Рабат, но нямат големи възможности да спират гражданите си от атентати в други страни, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;