Представители на общественото движение «Суоми енсин» («Финландия над всичко»), обявило се срещу приемането на бежанци в страната, протестират в центъра на финландския град Турку, където вчера мароканец нападна с нож минувачи. Десетки хора се събраха на мястото, предаде ТАСС.
«На практика всички финландски политически партии одобряват неконтролираната миграция. Но трябва да следваме примера на Япония, така че само онези, които са встъпили в брак (с гражданин на Финландия), да могат да дойдат тук, и тези, които са получили работа в полза на финландското общество», подчерта лидерът на движението Марко де Вит.
«Тук не трябва да идва кой откъдето си иска», добави той.
Провеждането на акцията се опитва да попречи на група поддръжници на приема на бежанци, скандиращи «Няма език на омразата». Няма съобщения за сблъсъци между демонстрантите от двете страни.
Снощи в центъра на Турку 18-годишен мигрант от Мароко, пристигнал миналата година във Финландия и подал молба за убежище, нападна с нож случайни минувачи, в резултат на което двама починаха, а осем бяха ранени в различна степен, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;