Гръцкото правителство отказа да участва в конференция за осъждане на престъпленията на комунизма, организирана от ротационния председател на ЕС – Естония и за която страната е получила покана, предаде гръцкото издание Protho Thema, позовавайки се на нарочно съобщение на Министърът на правосъдието на Гърция Ставрос Контонис.
В неговото съобщение пише, че „Нацизма и комунизма не са части от едно и също уравнение“. Контонис твърди, че комунизма е фонтан за много демократични и освободителни движения.
„Пражката декларация за европейската съвест и комунизма“ от 2008 година твърди, че престъпленията, извършени по време на комунистическите режими, често са престъпления срещу човечеството, според дефиницията приета по време на Нюрнбергските процеси и че престъпленията, извършени от комунистите и нацистите са съпоставими.
Най-много жертви, според твърденията, са извършени по времето на Йосиф Висарионович Джугашвили „Сталин“ в СССР, в Китай по времето на Мао Цзедунг и в Камбоджа по времето на „Червените кхмери“, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;