Анкара реагира остро на «арогантната» реакция на Берлин на вчерашния призив на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към турците, живеещи в Германия, да гласуват против партиите от управляващата коалиция на парламентарните избори в Германия на 24 септември, предаде агенция Франс прес.
Ердоган призова вчера турците с двойно гражданство да «дадат урок» на социалдемократите, християндемократите и зелените и ги нарече «врагове на Турция».
   «Няма да толерираме никаква намеса. Очакваме от чуждестранните правителства да не се месят във вътрешните ни работи», написа в Туитър говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.
Германският министър на външните работи Зигмар Габриел осъди «намесата на Ердоган в германската предизборна кампания».
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган загуби чувство за мярка, призовавайки живеещите в Германия турци да окажат влияние на предстоящите парламентарни избори, заяви в Туитър и лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц.
Около 1,2 милиона граждани от турски произход имат право на глас на германските парламентарни избори.
Турският вицепремиер Бекир Боздаг защити днес призива на Ердоган, заявявайки, че той е отправен само към гласоподавателите от турски произход.

«Това беше казано съвсем открито и ясно. Но виждате тези неуважителни и много арогантни реакции, които минаха границите на приличието», каза Боздаг в изявление по телевизията.
«Искам да осъдя тези реакции и неуважителния език, който бе използван», добави той.
Боздаг освен това обвини Германия, че се е месила в референдума на 16 април за увеличаване на правомощията на турския държавен глава, който Ердоган спечели с малко мнозинство. «Поведението на германското правителство бе съвсем ясно, то подкрепи отговора «не», напомни Боздаг.
Той отново обвини Германия, че толерира присъствието на своя територия на пучисти, замесени в проваления опит за преврат на 15 юли миналата година, и на кюрдски бунтовници от ПКК, БТА

Тагове: ; ; ; ;