Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов награди сирийския генерал Хасан Сухел в авиобаза Хмеймим за операцията на десанта в тила на терористичната групировка «Ислямска държава» в района на Дейр аз-Зор.
«Генералът от армията Валерий Герасимов връчи на бригадния генерал от сирийската армия Хасан Сухел благодарствено писмо от министъра на отбраната на Русия и хладно оръжие за награда», се казва в съобщението от Министерството на отбраната на Русия.
Герасимов уточни за какво генералът от Сирия е получил наградата.
«За успешното настъпление около река Ефрат, участието в освобождението на стратегически важното населено място Ес-Сухна, а също за ръководството на действията на десанта и завземането на населеното място Ел-Кдер — от министъра на отбраната на Русия ген. Сергей Шойгу вие сте награден за храброст», заяви Валерий Герасимов.
Сирийската армия през нощта на 12 август проведе успешна операция на тактически десант в тила на бойците от ИДИЛ, завземайки населеното място Ел-Кдер.
Армията на Сирия с подкрепата на ВКС на Русия напълно освободи от ИДИЛ в неделя, 13 август, град Ес-Сухна в източната част на провинция Хомс.
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу назова град Дейр ез-Зор, блокиран от терористите, ключово място, чието освобождаване ще е определящо в борбата с ИДИЛ.
Генералът от Сирийската армия е завършил Военната академия на Сирия, ВВС, през 1991 година.
Участва в най-крупните освободителни операции на Сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия.
Според френското изданиеLe Monde ген. Сухел може да замени Башар Асад.
Петя Паликрушева за news Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;