Атентатът в Барселона не е удар срещу самата испанска държава, а срещу туризма. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков за терористичните нападения в Испания.

„Испания след 2004 г. се оформи като една коридорна, „сенчеста“ държава по отношение на действията на джихадизма. Испанското правителство провеждаше една много внимателна политика на оттегляне след 2004 г. на всички свои военни част от района на Близкия Изток.

Това до голяма степен я направи нещо като място, в което характерни за нейните съседи Франция, Германия, Великобритания, просто не беше приложимо. Контингентът джихадисти, който беше излъчен в иберийската държава беше в пъти по-малък от този, който видяхме по отношение на Франция, Германия и Великобритания. Испанците имат около 100 човека, докато съседите французи 1500, германците и британците около 700-800, а някъде и около 1000 човека“, коментира проф. Чуков.

По думите му спецификата на обществото в Испания, политиката на испанското правителство до голяма степен е притъпявало онези фактори, които са стимулирали създаването на условия за терористични актове на територията на кралството. „Испания формира и няколко компонента, които бяха стимулиращи в това отношение. Тези атентати, на които станахме свидетели вчера и в ранните часове на днешния ден са атентати не толкова срещу самата испанска държава, колкото срещу символа на европейския туризъм.

Модел на свободно поведение, на щастие, на определена ценностна система, която беше не само силно тиражирана от медиите, но и наложена като модел от цялото Средиземноморие. Там можете да намерите имотите на много арабски лидери, включително на бившия крал Абдула“, допълни арабистът.

Според него Испания е била просто символ на толерантността, свободолюбието, на разбирателството и всичко това е нямало как да не предизвика някаква завист, неодобрение особено от джихадистките кръгове.

„През последните месеци „Ислямска държава“ постави много силно акцент в своята антитуристическа политика. Преди повече от 2 години направиха много силен атентат, буквално преврат срещу тунизийския туризъм.

Преди около месец и половина заплашиха директно египетската държава да престане да приема туристи, тъй като според тях, чуждестранните носели болести. Било то физически или ментални болести. Това са хора, които развалят доброто ислямско общество според техните критерии.

Този компонент беше много силно преекспониран точно в Барселона“, добави той и уточни, че това е всъщност столицата на европейския туризъм – 10 млн. туристи годишно в този 1,6-милионен град.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;