На пазарите е обявена тревога

Американските нефтени пазари обявиха тревога: запасите от суровина в басейна Permian са на границата на привършването.

Инвеститорите са изплашени, та това е най-богатото шистово находище на Щатите.

Съдейки по всичко, американският план за разоряването на Русия чрез добив на шистов газ не успя и се превърна за Вашингтон в истински шистов капан, акциите на нефтодобивните компании рухват.

Отчетът на Pioneer Natural Resources предоставя следните данни: за последния период са добиви в пъти повече природен газ и газов конденсат, което е явен признак за намаляването на нефтените запаси в това местонаходище. Нещо повече, това още е и индикатор за забавяне темповете на добив на шистов нефт в Америка.

Защо добиват на природен газ от това нефтено находище е лош признак?

Работата е в това, че когато запасите се изтощават, пада налягането, но при големи количество се отделя съпътстващ газ.

След изявлението на  Pioneer Natural Resources акциите на компаниите, които добиват в този регион, стремително паднаха с 16 %.

На нефтения пазар в Америка цари истинска паника, защото всички очакваха увеличаване добива на природен газ и занижаване добива на нефт.

Припомняме, че басейнът  Permian в западната част на Тексас фактически е основният фактор в нефтената промишленост на САЩ.

«Шистовият бум» в САЩ бе налице, поради намеренията значително да се увеличи световния добив на нефт.

С това САЩ планираха да пренаситят пазара на «черното злато», опирайки се на традиционния икономически закон:
«Търсенето ражда предлагането», за да занижат цените.

Понеже икономиката на Русия е ориентирана главно на експорта на ресурси, то това, според САЩ, трябваше да стане «ахилесовата пета» за руската икономика.

Но не бе съдено да се сбъднат плановете на САЩ, защото структурата на руската икономика беше променена, а възможността да се получават държавни доходи беше диверсифицирана.

Освен това, немаловажна роля за стабилизирането на икономиката след падането на цените на енергоносителите изигра импорт-заместването, предложено от правителството.

Сам по себе си стойността на добива на шистов газ е много голяма.

Изграждането на една вишка струва около 8.5 млн долара, а след пробитата в земните недра цепнатина за година работата се превръща в безполезна, трябва да се пробива нова.

Така загубите на САЩ са в рамките на милиарди.

В резултат САЩ се хванаха в собствения си истински «шистов капан», а акциите на нефтодобивните компании рухнаха и не показват никаква динамика на възстановяване.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ;