Доналд Тръмп има възможност да подобри отношенията си с Русия без ущърб за американските национални интереси, ако се върне към основополагащите принципи на студената война. Както пише The National Interest, Москва притежава ядрен арсенал, способен да изтрие от лицето на земята САЩ, затова, за да се избегне подобен изход трябва да се използват методите, които САЩ употребяваха по време на битката им със СССР.

Необходимо е сътрудничество, защото днес, както и в епохата на студената война, американците и руснаците споделят жизнено важен общ национален интерес, който се заключава в предотвратяване на ядрената война.

Както продължава изданието, през 1991 година СССР прекрати съществуването си, но ядреният арсенал на свръхдържавата остана.

И доколкото периодът на полуразпада на плутония е 24 хиляди години, ядреното оръжие няма къде да отиде в продължение на още доста години.

В самия разгар на студената война Рейгън нарече СССР империя на злото и беше пълен с решимост да го победи. В същото време той признаваше, както сам често припомняше на рицарите на студената война, че ядрената война не може да се спечели, а следователно не бива да се води, пише авторът на статията.

Според него, технологиите превърнаха Русия в непососим, но неизбежен сиамски близнак на Америка и затова, каквото и да заслужава Русия, фактите говорят за самоубийствена мисия за всеки, който поиска нейното унищожение.

Както завършва изданието, президентът Обама дойде на власт с грандиозни амбиции по презареждане на отношенията с Русия и занижаване ролята на ядреното оръжие, но когато след осем години той напусна поста си, отношенията между САЩ и Русия бяха на толкова ниско ниво, колкото не са били никога до момента на края на студената война.

Вероятността от използването на ядрено оръжие в Европа отново стана предмет на спорове.

Именно затова и Тръмп днес има възможност да повиши нивото на безопасност на американците по пътя на ридакална промяна на гореописаните инициативи спрямо Русия на базата на основопологащите принципи на студената война

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://nationalinterest.org/feature/america-russia-back-basics-21901

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;