Двамата братя от марокански произход Муса и Дрис Укабар, а и вероятно трети мъж, на този етап бягат. Клетката, която нанесе удар в Барселона, вчера имаше смътни очертания, витаеха странности в пресата, но ядката имаше ясно изразени миграбски черти, такива, с каквито се характеризира джихадистката галактика в Испания, пише кореспондентът за италианското издание La Stampa в Бейрут Джордано Стабиле.

Братята Укабир са родени в Агбала, градче в Атлаские планини, имат регистрация в Риполе, в Каталуня.

Вероятно отговорен за нападението е Муса, който едва е навършил 18 години, но и двамата неотдавна са се върнали от Мароко, пише авторът.

Според журналиста, това е важен детайл за ислямистката пропаганда:
«пътуването до Магриб, за да поразят самото сърце на Испания, това подчертава връзката между мюсюлманския свят и земите, които джихадистите наричат «Андалус» — това е арабското име на техните многовековни владения на Иберейския полуостров.

Извоюването на Андалусия — това е една от претенциите на ИДИЛ още от 2014 година, а атаката в Барселона е първата, която успя в Испания от 2004 година, след терористичния акт на мадридската гара Аточа».

До днес Испания не беше пипната, но това не значи, че тя не е била под прицела на ИДИЛ — в края на краищата, ликвидирана е клетка от 40 човека, започвайки от 2013 година», се казва в статията.

И макар те да не са толкова  много, както във Франция, испанските чуждестранни бойци започнаха да пристигат в Сирия вече през 2012 г., в ритъма на 30-40- те години, според изследователския център  Cts Sentinel (ежемесечно списание на Центъра за борба с тероризма към Военната академия на САЩ (Уест-Пойнт, бел. ред), пише авторът.

Първоначално те се присъединиха към сирийската част на «Ал Кайда»  — «Фронт ан Нусра», но после по-голямата част премина към ИДИЛ, пише Стабиле.

Между 2012 и 2014 годиина 11 джихадисти са заминали от Сеута, испански анклав на мароканското крайбрежие, още десетки са заминали от Мелили, град срещу Гибралтар, продължава авторът.

Това са градчета на африканското крайбрежие с почти 30 % ислямско население, където цари голямо напрежение и непрекъсната пропаганда на марокански и алжирски джихадистки клетки.

Високия процент роoени в Сеута и Мелили потвърждава статистиката, разработена от Център по борба с тероризма към Военната академия на САЩ, която се отнася до 178 джихадисти, арестувани в Испания между 2013 и 2016 години: 32 % са родени в двата анклава, 20 % са от Барселона и околностите, съобщава журналистът.

Сред ислямистите макрибският компонент е висок: 42.7% имат мароканска националност, в сравнение с 41.5 % , които са испанци, половината са мигранти първото поколение, а 40 %  — второ поколение, 10 % вярват в исляма», съобщава Стабиле.
Петя Паликрушева за Ne2ws Front

 

Тагове: ; ; ;