«Испания e една от ключовите държави за символиката на джихадистите, подобна атака беше почти неизбежна», каза в интервю за La Voz de Galicia директорът на Центъра за изследване на сигурността Хосе Хулио Фернандес Родригес.

«ИДИЛ вече няколко месеца търпи поражение във войната в своята базова територия, с тези удари в Европа се опитва да спечели сражението на ниво пропаганда», каза Родригес.

Срещу настоящите методи на терористите — атака върху незащитени места — трудно можем да се противопоставим, признава експертът, те се оказват резултатни на различни места: Лондон, Париж, Берлин…

В Барселона виждаме неуспеха на механизма за безопасност: откакто в Испания беше обявено 4-то (по скалата до 5) ниво на терористична заплаха, бяха арестувани над 180 човека, имащи отношение към джихадизма.

Не е възможно да се предскажат действията от подобен тип, макар разбира се да е необходимо да се анализират, няма ли и други грешки, които биха могли да са причина за този терористичен акт», отбеляза той.

«Що за грешки?», поинтересува се журналистът.

«Ние в Испания обичаме да проявяваме политкоректност, някои стъпки са непопулярни за народа.

Според мен, очевидно е, че в много места в Каталуня държавната политика се провали.

Не успяхме да вкараме в умовете на радикалите това добро, което го има в нашата демократична система.

Над 90 % от терористите, които нанесоха атаки в Европа в последните години, са израснали в нашия континент и са се учили в нашите училища, а ние не  успяхме да им предадем нашите ценности.

В духа на тези ценности е гостоприемството, уважението към другия, дори им позволихме да си изграждат джамии със средства, постъпващи от страни, заподозрени в подкрепа на тероризма…

Знам, на някои не им харесва да чуват такива неща, но това са фактите.

Терористите се ръководят от религиозни принципи, с които ние не можем да се борим.

Те убиват, защото някой ги е убедил, че в задгробния живот това ще им бъде от полза.

Едно от решенията е секуларизация на исляма, залагането на антиклерикализма, както вече започват да правят във Франция.

А това, подчертавам, за някои ще си остане политически некоректна стъпка», каза експертът.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

  • Секуларизъм е отстояването, че политическото управление, институции и прочее трябва да стоят и да действат независимо от религията и/или религиозните вярвания.
  • Антиклерикализъм — обществено историческо движение, противопоставящо се на властта на духовенството, и неговото влияние върху аспектите на ежедневието, привилегиите или налагането на прекомерна ортодоксалност във вярата.

Източник: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/espana/2017/08/18/era-inevitable-espana-sufriera-ataque-/0003_201708G18P8991.htm

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;