«Последното нападение в Барселона показа, че ИДИЛ извършва много повече атаки в Европа и на Запад». Това в интервю за  La Repubblica сподели журналистът от  The Washington Post Джоби Уорик, лауреат на наградата Пулицър

за неотдавнашното й есе «Черните знамена. Подем на ИДИЛ», един от най-големите експерти по джихадизма и ислямския тероризъм.

Според Уорик, атаките ще се увеличават, «защото ИДИЛ в момента е консолидирала много сили за защита на останалите владения на «халифата» в Сирия и Ирак. Това не само е въпрос на отмъщение за последните разрушителни военни поражения по места, както се случи в Мосул, отбелязва експертът.

Когато «халифатът» бъде ликвидиран, ИДИЛ ще концентрира силите си върху провеждането на атаки в Европа.

По такъв начин ИДИЛ ще стане истински интернационален терор».

Според журналиста от  The Washington Post, Испания в момента е цел на ИДИЛ, «Ислямска държава» започна често да споменава Испания в последните седмици в пропагандните си материали — особено в чата в Telegram: за участието й в Ирак, но също в светлината на своята мечта за «халифата» и мита за Ал-Андалусия — така мюсюлманите наричат Иберийския полуостров, когато го завоювали през VIII век», пояснява Уорик.

Методът, при който се използва бус срещу тълпата вече е най-разпространен при атаките на ИДИЛ, отбелязва журналистът.

«Защото този метод се реализира лесно, особено в момента, в който ИДИЛ е в голямо затруднение, отбелязва експертът.

В средата на юли джихадистите споделиха чрез своите канали в интернет извънредно точни инструкции за извършването на атаки с помощта на бусове или фургони, много по-детайлни, отколкото по-рано».

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;