Статуя Ленина в СиэтлеКметът на Сиатъл, щата Вирджиния, Ед Мюрей предложи да се махне от града паметникът на Владимир Ленин, а също мемориалът на войниците от Конфедерацията.
Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
Кметът направи изявление, в което говори «за символите на ненавист, расизъм и насилие» и настоя тези символи да бъдат премахнати.
«Никога не бива да забравяме нашата история, но ние също не трябва да превръщаме в идоли тези, които са извършили жестокост и са се опитали да ни разделят на базата на това, какви сме и откъде сме», се казва в изявлението.
Двата паметника се намират на частна територия.
По такъв начин изявлението на градоначалника съвсем не е окончателно.
Гробището Lake View е частно, а статуята на Ленин (работа на Емил Венков — български скулптор, бел.ред.) е собственост на семейство Люис Карпентър, който я е донесъл от словашкия Попрад, взел кредит и я откупил от властите на страната.
5-метровият паметник с тегло над седем тона се издига в Сиатъл вече повече от 20 години.
В сряда авторът на книгата «Граждани за Тръмп» Джек Пособик публикува в Туитър видео, в което привържениците на президента на САЩ Доналд Тръмп, много от тях с червени шапки с неговия слоган «Да направим Америка отново велика», държат плакати, в които искат свалянето на паметника на Ленин.
Кампанията по свалянето на паметниците на Конфедерацията, които са за запазване на робството в годините на Гражданската война в САЩ през  1861-1865 г, се възобнови след събитията в Шарлотсвил, където в събота имаше сблъсъци между ултрадесни и леви активисти.
Акции на протест имаше и в Сиатъл.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;