Понастоящем в дневния ред на Регионалното кюрдско правителство (РКП) в Северен Ирак има един въпрос: референдумът за независимост на 25 септември.

Президентът на РКП Масуд Барзани започна кампания за връзки с обществеността. От една страна той прави посещения, а от друга често дава интервюта, поощрявайки възприятието, че няма да има «оттегляне от референдума». Турският превод на интервюто му във вестниик «Ал-Ахрам» бе публикуван на новинарския портал «Рудав», известен със симпатиите си към Барзани.

На въпроса какво е посланието му за Анкара, Барзани каза: «Кюрдистан е сигурно и проспериращо място». Запитан за отношението на Турция към референдума, Барзани каза, че публикациите в медиите са противоречиви. «Но като цяло те не са против правата на кюрдския народ», добави той.

Барзани също бе попитан за отношенията му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и за това, какво той е поискал от него при последното си посещение в Турция, на което кюрдският лидер отговори: «Нашите турски приятели, според тяхната гледна точка, много добре знаят, че районът на Кюрдистан е много важен … [Ердоган] не иска нищо друго освен да укрепи и развие нашите отношения «.

Барзани се опита да успокои Турция с интервю за базирания в Лондон в.»Ал Хаят», като каза: «Нашият референдум не означава война срещу някой от нашите съседи.Искаме добри отношения с тях и особено с Турция. » Когато четете коментарите на Барзани, имате чувството, че той има доверие в нещо. Това, което вярва, се появява между редовете в неговите разговори.

Например той каза, че САЩ и Русия няма да игнорират кюрдския народ, който «плати голяма цена да защити себе си през последните 100 години и нанесе голямо поражение срещу тероризма».

Барзани често използва и изявления на бивши американски дипломати и съветници, които гласят, че «споразумението на ООН допуска това право на кюрдите» и споменава техните очаквания от членовете на НАТО, включително Турция, че ще покажат уважение към правата на кюрдския народ.

В същото време се случват събития в района и особено в Сирия, които придава доверие в твърдението на Барзани, че идеята за «идеята за свобода е подкрепена от САЩ, Русия и Запада». Например полк. Райън Дилън, говорител на водената от Съединените щати коалиция срещу „Ислямска държава“ (ИД), заяви, че са обучили 17 000 бойци пешмерга. На военна церемония в «14-то командване на пехотата на пешмерга» германски командир каза, че те работят с войските на пешмерга на ниво бригада и ги обучават по натовски стандарти.

Един командир на пешмерга дава подробности за обучението, което получават, което са военни тактики на НАТО и за определяне на вражеските цели (координирано заедно с НАТО) върху картата и техниките за намеса в кратко време. Ако Барзани продължи с референдума, в който е ключът за политическото му бъдеще и ако отговорът е «Да», това не означава непременно, че ще бъде основана «кюрдска държава».

Но ще бъде твърде късно ,а в Сирия, където поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) контролира въоръжените компоненти на Отредите за народна защита (ОНЗ, YPG), подобна дискусия ще започне. Докато един ирански дипломат каза:

«Ние и Турция не трябва да даваме разрешение за това, то ще причини най-големи щети и на двете страни», американски дипломат изтъкна:

«Турция трябва да вземе решение и да спре да ни критикува. Ако те не се противопоставят на делата на «добрия кюрд» Барзани, групата в Сирия, която според тях е терористична, ще бъде насърчена да предприеме подобна стъпка «. След като чух този коментар, погледнах изявленията, направени в Турция за «Кюрдистанския референдум».

Не успях да намеря достатъчно реакция, с изключение изявлението на Ердоган «Аз не го намирам за правилен» освен обичайните «причина за война» и «червени линии», фрази, които продължаваме да чуваме.

Тази тема влияе не само върху Ирак, но и върху Турция, както и върху Иран и Сирия. Ето защо Турция трябва да развие разумно отношение към кюрдския проблем заедно с нейното правителство и опозиция, и то по-точно със «здрав разум» и да го приложи на практика възможно най-скоро. /БГНЕС/Денис Зейрек, в. „Хюриет дейли нюз“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;