Пълната подкрепа за турското правителство в нощта на опита за преврат през юли 2016 година е сложила началото на нов тип двустранни отношения между Анкара и Техеран, които бяха опънати, заради различия по кризата в Сирия, заяви говорителят на Външното министерство на Иран Бахрам Касеми, цитиран от турското англоезично издание на Hurryiet.

„Въпреки, че Турция и Иран имат старо приятелство и живеят в един квартал, двете държави имаха различни виждания по някои регионални въпроси“, заяви Касеми пред група турски журналисти, поканени от Министерството на културата на Иран.

„Властите в Иран поддържаха постоянен контакт с турските си колега през цялата нощ до сутринта на 15 юли, по време на опита за преврат“, заяви Касеми и добави, че Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф е провел шест телефонни разговора с турския си колега Мевлют Чавушоглу в нощта, когато се развиваха събитията.

„Ние им гарантирахме, че Иран е готов да се съобрази с всяко желание на Турция“, каза той.

Русия „се е изненадала“ от сътрудничеството между Анкара и Техеран

Освен, че каза, че Турция и Иран работят, за да отстранят различията си по въпросите от „процеса в Астана“, който търси разрешение на сирийската криза, Касеми даде повече подробности относно разговорите по технически въпроси , проведени в Техеран през последната седмица.

„Забелязва се подобряване на сътрудничеството между турската и иранската делегация. Дори руснаците се изненадаха от това“, сподели той.

„Но въпреки положителният подход от страна на Турция и Иран, все още не сме достигнали до разрешение на ситуацията“, отбеляза Касеми, имайки предвид въпроса за зоните за деескалация, върху които Анкара, Техеран и Москва все още не са достигнали до консенсус.

Страните ще търсят сближение по въпросите, по които има несъгласие, на друга техническа среща, планирана за края на Август, добави персиецът.

“Не е дошло времето“ за референдум в Северен Ирак 

В допълнение, Касеми заяви, че не е дошло времето за референдум за независимост на иракските кюрди, които планират да го проведат през септември, тъй като това потенциално може да създаде допълнителни усложнения в региона.

„Рефендумът може да има последици и за вас. Вие се сблъсквате с този проблем и в Турция, и в Сирия“, каза той, имайки предвид опозицията на турското правителство към кюрдския сепаратизъм.

Касеми подчерта, че териториалния интегритет на Ирак е жизнено важен за сигурността в региона и добави, че

Техеран отхвърля „всички видове сепаратизъм“ в Ирак, Сирия или другаде.

„Регионът няма да толерира още войни“, каза той.

Ръководителят на генералния щаб на Иран посети висшестоящи политици в Турция

Междувременно, ръководителят на Въоръжените сили на Иран проведе разговори с политическото ръководство на Турция, по време на втория ден от визитата си в Анкара, която беше първата подобна, след революцията в Иран през 1979 година.

Началникът на Генералния щат на Иран, генерал-майор Мохамед Хосеин Багери се видя с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и Министъра на отбраната на страната Нуретин Чанъкли на 16 август.

Освен това, той се срещна и с турския си колега – генерал Хулуси Акар на 15 август. Двамата са обсъждали „съвместната борба с всички терористични организации, които представляват заплаха за региона, нуждата от сътрудничество, за да бъде осигурена сигурността на границите и възможния принос на двете страни, към регионалната сигурност и стабилност“, за което разбираме от изявление на Въоръжените сили на Турция.
Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;