Поклонението, което започва в Мека, както и загуба на войници в Сирия, благодарение на испанските сили — това са едни от причините за атентата в Барселона, заяви пред bTV експертът по сигурност и тероризъм Славчо Велков.

Страшно е, че този акт постигна целта си, беше предизвикан страх и ужас и той наподобява този от Ница, където бяха поразени толкова хора. Ние сме свидетели на една своебобразна диверсификация на тероризма от Близкия Изток в Европа и това ще е бъдещето на тероризма в Европа, посочи той.

Вие помните какво призоваха поддръжниците си от ИДИЛ:

«Не е задължително да идвате в Близкия Изток, удряйте ги, където се намирате. Ако нямате оръжие, удряйте ги с колите си.»

Не е трудно да си намериш такъв автомобил, или дори да го откраднеш, и ние бяхме свидетели на подобни случаи, припомни Велков.

Можем да сравним вчерашния атентат с този в предградието Вердюн преди 9 дни срещу едно отделение на силите за спецоперации на френската армия, след който нападателят избяга и след това не се появи информация, че той е открит. Тогава специалистите направиха прогноза, че този акт ще се повтори. И вчера действително за втори път имаме акт, при който терористите удрят и бягат, коментира депутатът.

Ще минат години, докато силите за сигурност изработят метод за противодействие на този тип тероризъм, коментира още депутатът.

Този терористичен акт е изключително дързък, жесток по характер. Европа е бременна с тероризъм и периметърът ще се разширява от центъра в различни посоки, и това е само началото на този процес, който ще наблюдаваме през следващите години.

Колкото повече ИДИЛ губи, толкова повече ще се разширява този процес, заяви Славчо Велков.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;