Съветникът на изпълнителния директор на Руската военно-историческа общност Дмитрий Линтер счита, че кметът на Сиатъл иска да свали в града паметника на Владимир Ленин, защото го е страх, че лявата социалистическа идея ще се превърне в символ за американските граждани.
Експертът разкритикува изявлението на властите в града, че символите на жестокост, към които кметът на Сиатъл причислява и Ленин, се споделят от американския народ.
«Когато той говори за това, то той лицемерничи, това е много тъжно.
Самият кмет разделя хора, защото за някои паметникът на Ленин е ценност.
Ако поляците и естонците могат да кажат, че са дошли руските окупатори и са им наслагали своите паметници, то в Сиатъл няма никакви руски окупатори. И никога не е имало.
Местните жители сами са си поставяли паметниците», счита той.
Според Линтер, желанието на кмета на Сиатъл да свали паметника на Ленин е обусловено от страха от това, че лявата социалистическа идея ще се превърна в символ за американските граждани, недоволни от съвременната ситуация около политическите сили в страната.
«Лявата социалистическа идея, както и да се отнасяме към нея, беше огромна стъпка напред, защото тя даде на човечеството възможност да се намери нов път, да се създадат нови ценности.

Това е успешен конкурентен модел на днешното мислене на американците.

Не му се иска много на кмета на Сиатъл да даде този модел като възможност за социалистическо развитие на американците, защото този модел предполага справедливост», завърши експертът.

По-рано се съобщи следното:

Статуя Ленина в СиэтлеКметът на Сиатъл, щата Вирджиния, Ед Мюрей предложи да се махне от града паметникът на Владимир Ленин, а също мемориалът на войниците от Конфедерацията.
Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
Кметът направи изявление, в което говори «за символите на ненавист, расизъм и насилие» и настоя тези символи да бъдат премахнати.
«Никога не бива да забравяме нашата история, но ние също не трябва да превръщаме в идоли тези, които са извършили жестокост и са се опитали да ни разделят на базата на това, какви сме и откъде сме», се казва в изявлението.
Двата паметника се намират на частна територия.
По такъв начин изявлението на градоначалника съвсем не е окончателно.
Гробището Lake View е частно, а статуята на Ленин (работа на Емил Венков — български скулптор, бел.ред.) е собственост на семейство Люис Карпентър, който я е донесъл от словашкия Попрад, взел кредит и я откупил от властите на страната.
5-метровият паметник с тегло над седем тона се издига в Сиатъл вече повече от 20 години.
В сряда авторът на книгата «Граждани за Тръмп» Джек Пособик публикува в Туитър видео, в което привържениците на президента на САЩ Доналд Тръмп, много от тях с червени шапки с неговия слоган «Да направим Америка отново велика», държат плакати, в които искат свалянето на паметника на Ленин.
Кампанията по свалянето на паметниците на Конфедерацията, които са за запазване на робството в годините на Гражданската война в САЩ през  1861-1865 г, се възобнови след събитията в Шарлотсвил, където в събота имаше сблъсъци между ултрадесни и леви активисти.
Акции на протест имаше и в Сиатъл.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;