Към какво вървят САЩ? Доколко крехък е нашият съюз, нашата страна, която дълго време се считаше за най-стабилната демокрация в света?, пита Робин Райт за The New Yorker Робин Райт.

Тя се позовава на февруарския доклад на Southern Poverty Law Center (США):

За миналата година радикалните десни са се влeли в политическия мейнсрийм по-успешно, отклкото за последния половин век, пише изданието.

Авторът е разговарял с няколко американски експерти.

Офицерът от спецназа, по-късно дипломат Кит Мейнс е видял гражданските войни в Афганистан, Колумбия и други държави.

След 16 година той се върнал във Вашингтон и открил, че в неговата страна вече сe виждат предпоставките, които той е наблюдавал зад граница, които подхранват конфликти, се казва в статията.

През март Майс направил извода, че вероятността от гражданска война в САЩ в близките 10-15 година е 60 %.

Оценките на другите експерти варирали от 5 до 95 %.

Това е пет месеца преди Шарлотсвил, пише авторът.

Майнс определя гражданската война като крупномащабна проява на насилие, предполага бунт срещу традиционната власт и полицията, изискващ намеса на Националната гвардия, отбелязва авторът.

В събота губернаторът на Вирджиния вкара Националната гвардия в режим на готовност и обяви извънредно положение.

Майнс изброява пет предпоставките, на които се позовава прогнозата му за вероятността от гражданска война в САЩ: вкоренената поляризация на нацията, все по-разделящата хората информация за събития в пресата и информационните потоци, отслабването на институциите, особено Конгреса и съдебната власт, политическото ръководство продава или сваля от себе си отговорността, легитимизацията на насилието като модерен метод да се води диалог или да се регулират спорове”.

Сега, както през 1859 година, всички имат оръжие, пише Майнс.

Ерик Фонер, Колумбийски университет, както и други историци, се съмняват, че потенциалните конфликти ще приличат на Гражданската война от 19 век.

Очевидно в нашето общество има достатъчно дълбоки разломи по множество линии – междурасови, идеологически, селски жители срещу граждани. Съмнявам се, че те ще доведат до гражданска война. Мощните сили ни притегляне противодействат на това, което виждам днес”, казва той в интервю.

Авторът припомня, че американските алтернативни десни са планирали в предстоящите събота и неделя още девет митинги.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;