Новият световен ред

Светът е на прага на ядрена война – или на прага на началото на нова епоха, в която Китай ще поеме в ръцете си глобалната отговорност. Това зависи от Пекин, пише Кристоф фон Маршал за Tagesspiegel.

“За първи път от Кубинскаа криза през 1962 година светът балансира на границата на ядрена война. Да, вярно, сега Америка не се оглавява от Кенеди, а от Тръмп, а неговият противник не е СССР, който при цялата си жажда за власт все пак не обичаше да рискува, а мащабите на рисковете бе трудно да се оценят…Противникът сега е севернокорейският диктатор със неговите доисторически понятия…За него ядреното оръжие е гаранция за сигурността на режима”, се казва в статията.

Светът трепери, наблюдавайки вербалната ескалация на конфликта между Вашингтон и Пхенян.

“Падането в бездната все още може да се предотврати, уверен е авторът.

В най-добрия случай грамадната заллаха ще доведе до “нов световен ред”, за който така много говорят.

Всичко зависи на първо място от Китай.

Пекин е в състояние да занижи заплахата от война чрез санкции и допломация. Но може да пусне всичко на самотек, може да допусне окончателна загуба на контрол над ситуацията.

В първия случай Китай ще трябва да поеме глобалната отговорност, във втория – да продължи да преследва националните си интереси и така да доведе до неприятни проблеми за другите”.

“Пекин контролира 90 % външната търговия на Северна Корея и може да принуди Ким Чен Ун да тръгне към преговори – до момента КНР не е задействал този лост на влияние. Китай изчаква, за да не избира между двата кошмарни сценария. Първият ще настъпи, ако режимът в Пхенян падне …Китай ще бъде обхванат от вълна от бежанци. Корея ще се обедини окончателно и ще стане съюзник на САЩ”.

Вторият сценарий, продължава журналистът, предполага война около собствените й врати, напълно е възможно с употребата на ядрено оръжие.

“Нещата ще стигнат и до икономическа криза. Китай няма да може да постигне ръста, към който се стреми, необходим му за смекчаването на вътрешните конфликти и благосклонността на собствения си народ”.

“Ким и Тръмп играят по най-твърд начин върху тези страхове на Китай. И двамата искат да притеглят Пекин на своя страна, пише авторът, посочвайки, че съществува  още и Южна Корея, която с всички сили се опитва да уговори Тръмп да не нанася военен удар.

“Войната ще се води на Корейския полуостров, столицата на Южна Корея Сеул с неговите 10 млн жители е в зоната на досег на севернокорейската артилерия и ракетите с малък радиус на действие. Южна Корея ще пострада извънредно”.

“През 1962 г. САЩ и СССР успяха да се договорят. Кубинската криза доведе до преминаване от надпревара във въоръжаването към контрол над него и извеждането на ракетите.

През 2017 г. корейската криза може да доведе до нов световен ред, в който САЩ и Китай трябва да си поделят глобалната отговорност. В противен случай ще се пролее море от кръв”, резюмира авторът на статията.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ;