Главният прокурор на американския щат Алабама Стийв Маршъл съобщи, че ще съди град Бирмингам в щата, както и неговия кмет за прикриването на паметник на Конфедерацията, поставен в парк на града, посочвайки, че щатските закони защитават подобни забележителности, предаде ABC News.
„Град Бирмингам няма право да нарушава закона и това не оставя друг избор на позицията ми, освен да се самосезира“, заяви Маршъл в свое официално заявление. По-рано в щата бе прокарат закон, забраняващ премахването на исторически паметници, включително и на такива от Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. Затова и кметът на Бирмингам Уилям Бел нарежда покриването на 17 метровия обелиск, възпоменаващ Конфедерацията да бъде покрит с дървени панели.
Маршъл заяви, че градските власти са „изменили“ мемориала в нарушение на духа на Закона от Алабама за запазването на паметниците. Според афроамериканската общност на щата този закон, както и паметникът в Бирмингам предпазват „срамното наследство на робството“, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;