След като руската икономика се сблъска със сериозни проблеми, отвсякъде започнаха да се чуват твърдения за “краха на Русия”. Особено често те присъстват в западни средства за масова информация, но и сред китайските интернет-ползватели също се срещат подобни становища, пише политологът Ван Хайюн в Global Times.

Създава се впечатлението, че икономическата криза напълно е обхванала Русия, в обществото са започнали вълнения, а властта на президента Путин ще падне буквално след малко. С това дори свързаха неотдавнашното изявление на руския лидер за създаването на Национална гвардия – все едно това е реакция срещу заплаха от държавен преврат.

Но, според мнението на аналитика, всички тези “теории за краха на Русия много силно се разминава с реалността” и са просто проява на “зли езици”.

Разбира се, в руската икономика не всичко е прекрасно: падането цената на нефта, санкциите, намаляване на БВП, изтичането на капитали, намаляване на търговския оборот. Проблеми от такъв мащаб страната не е виждала от 90-те години, т.е. терминът “криза” е напълно обоснован.

Но от това не бива да се правят изводи за “срив” на държавата и поява на смутове в руското общество, подчертава Ван Хайюн. Преди всичко, още е рано да се поставя кръст на икономиката на Русия – действията на властите вече донасят своите плодове, миналата година властта в Русия дори спря икономическия спад. В магазините както и преди има огромен асортимент от стоки, и, независимо от повишените цени, търговията върви все така оживено.

А и самите купувачи, макар и да признават, че чувстват кризата, — съвсем не са песимисти. Броят на населението в страната расте, както и продължителността на живота. Така че ситуацията не бива да се сравнява с 90-те.

Освен това, Русия е огромна страна, богата на природни ресурси, с голям научно-технически потенциал и достатъчно високо ниво на образование. Русия може сама да се обезпечи и това й дава внушително “пространство за маневри”. И в условията на криза страната твърдо замени чуждите стоки с руски и започна “реиндустриализацията”.

Според мнението на много специалисти, цените на нефта вече стигнаха дъното, а това означава, че в бъдеще постепенно ще се възстановяват. Тази година се наблюдава прогрес и в руското селско стопанство. Самите руснаци са “сити и облечени”, кризата не ги принуждава да търпят “студ и глад”, както описват ситуацията някои медии.

Ван Хайюн споменава също за бурното развитие на отношенията между Русия и развиващите се икономики, в това число и с китайската. А и с Европа икономическите отношения едва ли ще бъдат още дълго в застой, защото и двете страни търпят големи загуби от това.

Най-главното се заключава в това, че руснаците притежават “много здрав дух и издръжливост”.

“Колкото повече расте натискът отвън – толкова по-сплотени стават те”.

Според руснаците, източник на бедите им са “злите намерения” на Запада, а не правителството на Путин. Ако за западните страни Путин е “диктатор”, то за руснаците той е “гордост, спасител и защитник на националните интереси”.

Това се доказва и от високия рейтинг на руския президент, докато на Запад, ползвайки се от нестабилността, се опитват да спретнат в страната “цветна революция”. Впрочем, руските власти контролират ситуацията прекалено добре: прозападните настроения са все по-слаби, дори някои опозиционери вече са на страната на Путин.

Експертът твърди, че изявленията за “краха” на страната са “субективни предположения на западни политикани и медии”. И ако подобни идеи се изразяват и в китайския интернет, това е само обикновено “папагалстване” и доказва пълно непознаване на руската реалност.

В тази ситуация Китай, бидейки стратегически партньор на Москва, е длъжен да осъзнае реалната ситуация в Русия, а не да “разпръсква паника” от неинформираност. Защото подобно поведение не е в полза на развитието на руско-китайските отношения, заключава експертът.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;