Според историците, ресизмът не е само “субективно чувство”, свойствено само на някои слоеве от населението на САЩ, но и структуриращ фактор за обществено-икономическата формация в тази страна, който се проявява и до днес, пише в редакционната си статия изданието El Mundo.

Това трябва да се изувача съвсем подробно и внимателно при анализа на неотдавнашните събития в Шарлотсвил.

Според El Mundo, инцидентът доказва, че до момента не са угаснали въглените на гражданската война, която обезкръви САЩ през 1861-1865 година.

В същото време поликата около паметника навежда на мисълта, че тяснопартийните “групи по интереси” манипулират историята по свой каприз, при това нещата се случва в почти всички ъгълчета на света.

“В този смисъл следва да се борим с рисковете, които нося както национализма с неговата меланхолична тъга по еднозначната версия на история в някои страни, така и с ревизионизма на тези, които се опитват да загърбят миналото с всички негови грешки и постижения, вместо да ги преодолеят”, се казва в статията.

“Амбивалентността, с която Тръмп осъди неотдавнашните събития, а той възложи вината върху “всички страни в конфликта” и не посочи в прав текст привържениците на превъзходството на бялата раса, е несъзнателна, продължава изданието.

Президентът в равна степен възмути републиканците и демократите.

Той отново демонстрира неспособност да бъде нравствен лидер, което подобава за човек на неговата длъжност”, пише изданието.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;