Военният контингент на САЩ в Южна Корея прие на въоръжение модернизирани комплекси за противоракетна и противовъздушна отбрана «Пейтриът». Това съобщи за телевизия Кей Би Ес командването на американските сухопътни войски, предаде ТАСС.
Южнокорейската медия уточни, че разположената в Южна Корея бригада на САЩ е въоръжена с 12 батареи зенитни комплекси Patriot PAC-2 («Пейтриът ПАК-2») и Patriot PAC-3 («Пейтриът ПАК-3»), изпратени в градовете Осан, Сувон, Кунсан и Куанджу. Не се знае обаче дали модернизираните комплекси са представени с варианта PAC-3 MSE («ПАК-3 Ем Ес И») или PAC-3 Conf3 («ПАК-3 Конф3»).
ТАСС припомня поредното изостряне на ситуацията около Северна Корея и шумните изявления, направени от Пхенян и Вашингтон. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заплаши да отговори «с огън и жупел, каквито светът никога не е виждал», ако Северна Корея застраши Съединените щати. В отговор Северна Корея обяви, че е подготвила план за нападение с четири ракети срещу остров Гуам, територия на САЩ в Тихия океан, за да демонстрира възможностите си за нанасяне на превантивен удар по американски военни обекти, БТА

Тагове: ; ;