Началникът на Генералния щаб на Иран генерал-майор Мохамед Бакери започна тридневната си визита в Турция със среща с турския си колега Хулуси Акар, като ситуацията със сигурността в региона е била основната тема на разговорите, пише Hurryiet.
Планираният от Регионалното правителство на (Иракски) Кюрдистан референдум за независимост е бил най-важният въпрос по време на обсъжданията на двете военни делегации.
Те са се съгласили, че настояванията на кюрдите в Северен Ирак да проведат референдум и ефектът от евентуална независимост на иракските кюрди ще е негативен за териториалния интегритет и на двете страни.
Иран и Турция изразиха открито опозицията си срещу идеята за провеждане на подобен референдум в такива напрегнати времена за региона и предупредиха ръководството на иракските кюрди, че побобен ход може да се окаже „фатална грешка със сериозни последствия.“
Освен това, двете страни са се разбрали да увеличат съдействието си в осигуряването на граничния контрол, във връзка с борбата срещу незаконната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).
Визитата на Бакери се провежда само една седмица, след като Турция започна да строи стена по границата си с Иран, която има за цел да подобри сигурността ѝ, да спре инфилтрацията на бойци на ПКК и контрабандата, Фокус

Тагове: ; ;